Hoe leuk om jullie voor te stellen aan mijn nieuwe
Gastblogger Floor Korte.
Ik ben Floor van Floors Moestuin
Mijn passie voor moestuinieren begon jaren geleden toen
ik een paar plantjes van mijn zus kreeg. Ik plantte ze
in de tuin van mijn ouders, en daar werd mijn liefde
voor de moestuin geboren. Het fascineert me nog
steeds dat een plant die je met zorg en aandacht verzorgt,
iets kan opleveren wat je kunt eten. Het proces van
iets creëren vanuit niets maakt me ontzettend gelukkig.
Dit is precies wat je elk jaar opnieuw doet met een moestuin.
Daarnaast is de moestuin voor mij een plek waar ik even
kan ontsnappen aan de drukte en mijn hoofd leeg kan maken.
Ik hou van plantjes, dieren en gezonde voeding. Natuurlijk
loop ik ook wel eens tegen problemen aan, net als iedereen,
maar over het algemeen speelt de moestuin
een grote rol in mijn dagelijkse leven.
Na zeven jaar tuinieren bij mijn ouders en vijf jaar
in mijn eigen achtertuin in Boskoop, heb ik een nieuwe
stap gezet. Ik ben een oude kwekerij van
2000 m² aan het transformeren naar een echte
'moestuinbeleving.' In de toekomst kun je hier op afspraak
langskomen om te proeven en workshops te volgen.
Meer informatie vind je binnenkort op www.floorsmoestuin.nl.
En volg mijn natuurlijk ook op instagram voor
dagelijkse inspiratie @_floorkorte
Alles over Oost-Indische kers
Oost-Indische kers is een vaste favoriet in mijn moestuin
en
ontzettend goed voor de biodiversiteit. Deze veelzijdige
plant werkt als
bodembedekker, trekt bijen aan, functioneert
als vangplant en is zelfs volledig
eetbaar. Met zijn kleurrijke
bloemen en eenvoudige teelt is hij een geweldige
toevoeging
in elke tuin of moestuin en mag deze niet ontbreken.
Hieronder lees
je waarom Oost-Indische kers zo
waardevol is en wat je er allemaal mee kunt
maken.
Wat is Oost-Indische kers?
Oost-Indische kers is een sierlijke en
nuttige plant die
heel
makkelijk groeit in iedere tuin. Hij zaait zichzelf ook
jaarlijks uit, dus
eens oost-indische kers altijd
oost-indische kers. Er zijn verschillende
soorten:
rankende varianten die omhoog kunnen klimmen
en compacte varianten die
struikvormig blijven.
De opvallende bloemen komen in oranje, geel, rood
en
zelfs roze. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen,
en als ze teveel ruimte
innemen, kun je ze eenvoudig
weghalen maar gooi deze plantjes vooral niet
weg
want het is eetbaar.
Voordelen van Oost-Indische kers
in de Moestuin
Bodembedekking: De brede bladeren bedekken de
grond goed,
wat onkruidgroei beperkt.
en tomaten beschermd blijven.
hommels aan, wat de
fleuren de tuin op en
Teeltinformatie
Voorweken zaden: 24 uur –
geen must, kiemen
wel sneller
Zaaien binnen: Maart - april
Zaaien buiten: Mei - juni
Oogsten: Juni - november
Kiemtijd: 10-14 dagen bij 18-20 °C
Plantafstand: 30 cm
Standplaats: Zon, in zanderige en losse grond
Onderhoud: Laag; regelmatig bloemen
plukken verlengt
de bloei
Bijzonderheden: Zelfzaaiend, zaden zijn eenvoudig
op
te vangen voor het volgende seizoen
Oost-Indische kers is niet alleen mooi, maar ook heerlijk
veelzijdig in de keuken. Zowel de bladeren als de bloemen
kunnen worden
gegeten, en de zaden kun
je inmaken als kappertjes.
Pesto: Maak een pittige pesto van de bladeren. Dit
kan
gewoon op de klassieke manier, vervang de rucola
voor de bladeren. Je kan
de Parmezaanse kaas
vervangen voor edel gistvlokken mocht je
een vegan variant
willen maken.
Bloemen Wodka: Voeg bloemen toe aan wodka,
laat dit
zeker 2 maanden trekken, dit zorgt
voor een unieke smaak.
Kruidenolie: je kan de bladeren samen met de bloemen
in een zonnebloemolie doen, dit laat je een paar weken
staan, af en toe
schudden, filteren en klaar.
Een heerlijke olie voor door de salade.
Azijn: Maak smaakvolle azijn door bloemen
te laten
trekken in een natuurazijn.
Kappertjes: Ingelegde zaden werken als heerlijke
kappertjesvervanger. Dit kun je gemakkelijk
zelf maken net zoals je augurken
inlegt.
Kruidenzout: Je kan zelfs de bloemen en de bladeren
laten drogen in de open lucht, vermaal dit samen met
grof zout en doe dit in
een koffiemolen. Deze kruidenzout
is ontzettend lekker om een kruidenboter mee
te maken.
Of je nu van Oost-Indische kers houdt voor zijn
kleuren of
om de heerlijke gerechten die je ermee kunt
maken, deze plant biedt eindeloze
mogelijkheden
en voordelen in de moestuin. Niet te missen dus.