maandag 11 november 2024

Gastblogger Floor Korte: Alles over Oost Indische Kers

 

     Hoe leuk om jullie voor te stellen aan mijn nieuwe 

Gastblogger Floor Korte. 

Tijdens de open dagen van Natural Bulbs heb ik Floor 
leren kennen. Beiden hielden wij een lezing en stonden 
met onze artikelen in dezelfde kraam. Super gezellig.
Floor hield hier een geweldig verhaal en ik was vooral gecharmeerd,
van haar veelzijdigheid. Want niet alleen kan ze een reuze interessant
verhaal vertellen mbt haar moestuin, maar ook is het heel boeiend
wat ze allemaal maakt van haar zelf geteelde moestuinproducten. 
Zo had ze die dag een prachtig flesje azijn bij zich, met daarin bloemetjes van de Oost Indische kers. Schijnt enorm lekker te zijn, maar het zag er ook fantastisch uit. 
Nou gecharmeerd van al haar producten 
heb ik haar als gastblogger gevraagd en deelt ze 
haar passie op deze manier met jullie. 
Kunnen jullie mee genieten.

    fotografie Hanke Arkenbout.

Ik ben Floor van Floors Moestuin

Mijn passie voor moestuinieren begon jaren geleden toen
ik een paar plantjes van mijn zus kreeg. Ik plantte ze
in de tuin van mijn ouders, en daar werd mijn liefde
voor de moestuin geboren. Het fascineert me nog
steeds dat een plant die je met zorg en aandacht verzorgt,
iets kan opleveren wat je kunt eten. Het proces van
iets creëren vanuit niets maakt me ontzettend gelukkig.
Dit is precies wat je elk jaar opnieuw doet met een moestuin.

Daarnaast is de moestuin voor mij een plek waar ik even
 kan ontsnappen aan de drukte en mijn hoofd leeg kan maken.
Ik hou van plantjes, dieren en gezonde voeding. Natuurlijk
loop ik ook wel eens tegen problemen aan, net als iedereen,
maar over het algemeen speelt de moestuin
een grote rol in mijn dagelijkse leven.

Na zeven jaar tuinieren bij mijn ouders en vijf jaar
in mijn eigen achtertuin in Boskoop, heb ik een nieuwe
stap gezet. Ik ben een oude kwekerij van
2000 m² aan het transformeren naar een echte
'moestuinbeleving.' In de toekomst kun je hier op afspraak
langskomen om te proeven en workshops te volgen.

 

Meer informatie vind je binnenkort op www.floorsmoestuin.nl.

En volg mijn natuurlijk ook op instagram voor
d
agelijkse inspiratie @_floorkorte


 

Alles over Oost-Indische kers

Oost-Indische kers is een vaste favoriet in mijn moestuin
en ontzettend goed voor de biodiversiteit. Deze veelzijdige
plant werkt als bodembedekker, trekt bijen aan, functioneert
als vangplant en is zelfs volledig eetbaar. Met zijn kleurrijke
bloemen en eenvoudige teelt is hij een geweldige toevoeging
in elke tuin of moestuin en mag deze niet ontbreken.
Hieronder lees je waarom Oost-Indische kers zo
waardevol is en wat je er allemaal mee kunt maken.

Wat is Oost-Indische kers?

Oost-Indische kers is een sierlijke en
nuttige plant die heel
makkelijk groeit in iedere tuin. Hij zaait zichzelf ook
jaarlijks uit, dus eens oost-indische kers altijd
oost-indische kers. Er zijn verschillende soorten:
rankende varianten die omhoog kunnen klimmen
en compacte varianten die struikvormig blijven.
De opvallende bloemen komen in oranje, geel, rood
en zelfs roze. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen,
en als ze teveel ruimte innemen, kun je ze eenvoudig
weghalen maar gooi deze plantjes vooral niet
weg want het is eetbaar.

Voordelen van Oost-Indische kers
in de Moestuin

Bodembedekking: De brede bladeren bedekken de
grond goed, wat onkruidgroei beperkt.

Vangplant: Oost-Indische kers trekt luizen en rupsen aan,
waardoor gewassen zoals kolen, komkommers
en tomaten beschermd blijven.

Bestuiving: De bloemen trekken bijen en
hommels aan, wat de
bestuiving van andere planten bevordert.

Decoratief: De kleuren van Oost-Indische kers
fleuren de tuin op en
maken het een mooie aanvulling op de moestuin.

Teeltinformatie

Voorweken zaden: 24 uur –
geen must, kiemen wel sneller

Zaaien binnen: Maart - april

Zaaien buiten: Mei - juni

Oogsten: Juni - november

Kiemtijd: 10-14 dagen bij 18-20 °C

Plantafstand: 30 cm

Standplaats: Zon, in zanderige en losse grond

Onderhoud: Laag; regelmatig bloemen 
plukken verlengt de bloei

Bijzonderheden: Zelfzaaiend, zaden zijn eenvoudig
op te vangen voor het volgende seizoen 





Eetbare Toepassingen en Recepten

Oost-Indische kers is niet alleen mooi, maar ook heerlijk
veelzijdig in de keuken. Zowel de bladeren als de bloemen
kunnen worden gegeten, en de zaden kun
je inmaken als kappertjes.

Pesto: Maak een pittige pesto van de bladeren. Dit kan
gewoon op de klassieke manier, vervang de rucola
voor de bladeren. Je kan de Parmezaanse kaas
vervangen voor edel gistvlokken mocht je
een vegan variant willen maken.

Bloemen Wodka: Voeg bloemen toe aan wodka,
laat dit zeker 2 maanden trekken, dit zorgt
voor een unieke smaak.

Kruidenolie: je kan de bladeren samen met de bloemen
in een zonnebloemolie doen, dit laat je een paar weken
staan, af en toe schudden, filteren en klaar.
Een heerlijke olie voor door de salade.

Azijn: Maak smaakvolle azijn door bloemen
te laten trekken in een natuurazijn.

Kappertjes: Ingelegde zaden werken als heerlijke
kappertjesvervanger. Dit kun je gemakkelijk
zelf maken net zoals je augurken inlegt. 

Kruidenzout: Je kan zelfs de bloemen en de bladeren
laten drogen in de open lucht, vermaal dit samen met
grof zout en doe dit in een koffiemolen. Deze kruidenzout
is ontzettend lekker om een kruidenboter mee te maken.

Of je nu van Oost-Indische kers houdt voor zijn
kleuren of om de heerlijke gerechten die je ermee kunt
maken, deze plant biedt eindeloze mogelijkheden
en voordelen in de moestuin. Niet te missen dus.