zondag 3 september 2017

Modeste Herwig: IJs in elk seizoen


 IJs uit eigen tuin

Een tuin is in zo veel opzichten een heerlijk bezit,
 dat hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen.
 Je kunt erin luieren en ontspannen, maar ook werken
 in de frisse buitenlucht en de zon, en genieten 
van de bloemen en de vogels. Je hebt altijd plukbloemen
 en bladgroen bij de hand om een boeket mee te maken.
Je kunt eruit oogsten, van aardbeien tot tomaten 
en verse kruiden – of je er nu iets te eten of thee van maakt.

 Maar ....je kunt met ingrediënten uit eigen tuin 
ook heerlijk frisse ijs gerechten bereiden.





Voor mijn nieuwe boek heb ik 40 recepten verzameld 
die je gemakkelijk (met of zonder ijsmachine) thuis
 kunt maken met verse producten en verrassende
 ingrediënten zoals vlierbloesem, vijgen, zoete aardappel, 
worteltjes en doperwten. Met melk, yoghurt of water als basis.

 Hierbij heb ik me laten inspireren door de seizoenen,
 voor alle ijsjes heb ik  fruit, groente, 
kruiden en bloemen uit eigen tuin gebruikt. 

[


In het boek vind je recepten voor roomijs, 
yoghurtijs, sorbets, ijslolly’s en gezond ijs (zonder kristalsuiker of zuivel), 
zoals pruimenijs met koekkruiden op basis van yoghurt,
 aardbeiensorbet met roomse kervel en zoete aardappelijs
 met pompoen (zonder zuivel), ijslolly’s met rode bessen 
en vlierbloesemsiroop, hartig doperwtenijs en dropijs met venkelzaad. 

Het heerlijkste ijs maak je gewoon zelf!





Recept:

IJslolly’s met prosecco en bloemen

* voor 6 ijslolly’s 
* bereiding: 1,5 uur 
*invriezen: 3-4 uur 

Ingrediënten:

250 ml prosecco
200 ml water
40 ml vlierbloesemsiroop
20 gr druivensuiker
handvol eetbare bloemen

Nodig:

4 ijslollyvormpjes
zeef

1. Verwarm het water met de druivensuiker en de
 eetbare bloemen. Bewaar een aantal bloemen om in de lolly’s te doen.
 Breng het mengsel tegen de kook aan en zet dan het
 vuur uit. Laat 30 minuten trekken. 

2. Meng de vlierbloesemsiroop en de prosecco met
het afgekoelde water-suikermengsel. Zet het mengsel
 1 uur in de koelkast om verder af te koelen. Zeef de bloemen eruit.

3. Giet het mengsel in de ijslollyvormpjes en voeg aan
elk ijsje 4 tot 5 bloemen toe. Blijven de bloemen niet op
 hun plek, vul de vormpjes dan voor een deel met het
ijsmengsel en zet ze even in de vriezer, voeg dan de
 bloemen toe, vul het vormpje op met de rest van het
 ijsmengsel, zet de stokjes erin en plaats de lolly’s
 terug in de vriezer tot ze volledig zijn bevroren.

Eetbare bloemen

Wij gebruikten geurende bloemen van flox.
 De mooie vorm, de kleur én de geur maken 
deze bloemen fantastisch om aan ijs toe te voegen.
 De bloemen van de vlambloem of flox (Phlox paniculata) 
zijn eetbaar.

Andere bloemen die je kunt eten zijn bijvoorbeeld:
 rozen, goudsbloem, daglelie, bernagie, salie, viooltjes, 
vlierbloesem en bloemen van geurgeranium.

 Let op, er zijn ook giftige bloemen, dus weet wat je plukt!

-----------------

IJs in elk seizoen

 Modeste Herwig,
 uitgeverij Forte, 

128 pagina’s, € 14,95

Je kunt het boek o.a. bestellen bij  bol.com





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen