|
Gastblogger : Modeste Herwig
Thee uit eigen tuin
Maak
van je eigen tuin een theetuin en geniet van heerlijke tuinthee.
Van bladeren,
bloemen en vruchten uit de tuin maak je makkelijk een geurige thee.
Brouw een
mengsel van één soort of stel je eigen theemengsel samen.
Zo’n theemengsel is ook
erg leuk om cadeau te geven.
|
|
Zwarte thee en tisane
De thee die we drinken is meestal gemaakt van de zogenaamde ‘zwarte thee’,
de gefermenteerde bladeren van de theestruik (Camellia sinensis).
Minder bekend is de tisane, een op thee lijkende warme drank die gemaakt wordt
van diverse kruiden en tuinplanten. Er zijn veel theeplanten die heerlijk zijn
in een tisane, zoals de dropplant (Agastache), bergamotplant (Monarda),
lavendel, aardbei (zowel het blad als de vruchten) en de geurende varieteiten
van Pelargonium. Deze tuinplanten kun je zowel vers als gedroogd gebruiken.
Het is fantastisch om zo alle smaken en geuren van de tuin te ontdekken
|
|
Vers of gedroogd
Er gaat niets boven een thee van verse bladeren en bloemen, de smaak is heel
puur en fris. Zeker als je de bladeren eerst in stukjes scheurt en minimaal
5 minuten laat trekken zal de smaak van het aftreksel heel vol zijn. Maar ook
van gedroogde planten kun je een lekkere thee maken. In de zomer is er vaak
een overvloed te oogsten, het is daarom een goed idee een deel te drogen
voor later. Vruchten bevatten meestal vrij veel vocht, ze kunnen het best gedroogd
worden in de oven of in een voedseldroger. De smaak wordt hierdoor nog
geconcentreerder. Thee van verse appel is heerlijk, maar gebruik
je gedroogde stukjes appel om thee van te maken dan zal de smaak veel intenser zijn.
Andere vruchten die je goed kunt drogen zijn bijvoorbeeld aardbeien, blauwe
bessen en vlierbessen .Leg in de zomer een voorraadje gedroogde vruchten aan,
zodat je je ook in de winter van zo’n smaakvolle fruitthee kunt genieten.
|
|
IJsthee
Op een warme dag is een verkoelende ijsthee van smaakvolle tuinplanten
een traktatie. Maak eerst een sterk aftreksel van soorten met een volle smaak.
Geschikt zijn bijvoorbeeld munt, blad van zwarte bes (Ribes nigrum) en aardbei,
vlierbloesem, dropplant (Monarda), aardbeien en blauwe bessen. De thee mag drie
keer zo sterk zijn als normaal. Zoet de thee met honing of Stevia. Giet de iets
afgekoelde thee in een glas dat gevuld is met ijsblokken. Door de schokreactie
tussen heet en koud blijven de geur en de smaak optimaal behouden.
|
|
De lekkerste theeplanten
Het blad van aardbei, braam, framboos, zwarte bes en moerasspirea
(Filipendula ulmaria) is heel geschikt als basis voor een mengsel. De bladeren
van citroenverbena (Aloysia), citroenmelisse (Melissa), citroengras
(Cymbopogon) en citroengeranium (Pelargonium graveolens) smaken fris naar citroen.
Bij munt,steentijm (Calamintha) en bergmunt (Pycnanthemum) hebben de bladeren
een sterke pepermuntsmaak. Heel intense, kruidige smaken vind je bij basilicum
(Ocimum), tijm, rozemarijn, lavendel, Afrikaantje (Tagetes), salie en venkel.
Roomse kervel (Myrrhis) en Azteeks zoetkruid (Lippia) zijn heel zoet. Zeer
aromatisch is ook de bergamotplant (Monarda), de smaak doet denken aan de
beroemde Earl Grey thee. Gebruik korenbloem, goudsbloem en rozenblaadjes
om een mengsel kleur te geven.
|
In mei 2016 is mijn nieuwe boek uitgekomen over dit onderwerp
bij Forte Uitgeverij. Het boek kun je bij elke boekhandel bestellen of
via bol.com