vrijdag 3 juni 2016

Gast blogger Modeste Herwig: Thee uit eigen tuin


Gastblogger : Modeste Herwig

Thee uit eigen tuin
Maak van je eigen tuin een theetuin en geniet van heerlijke tuinthee.
 Van bladeren, bloemen en vruchten uit de tuin maak je makkelijk een geurige thee.
 Brouw een mengsel van één soort of stel je eigen theemengsel samen.
 Zo’n theemengsel is ook erg leuk om cadeau te geven.

Zwarte thee en tisane

De thee die we drinken is meestal gemaakt van de zogenaamde ‘zwarte thee’, 
de gefermenteerde bladeren van de theestruik (Camellia sinensis). 
Minder bekend is de tisane, een op thee lijkende warme drank die gemaakt wordt 
van diverse kruiden en tuinplanten. Er zijn veel theeplanten die heerlijk zijn 
in een tisane, zoals de dropplant (Agastache), bergamotplant (Monarda),
 lavendel, aardbei (zowel het blad als de vruchten) en de geurende varieteiten
 van Pelargonium. Deze tuinplanten kun je zowel vers als gedroogd gebruiken.
 Het is fantastisch om zo alle smaken en geuren van de tuin te ontdekken


Vers of gedroogd

Er gaat niets boven een thee van verse bladeren en bloemen, de smaak is heel
 puur en fris. Zeker als je de bladeren eerst in stukjes scheurt en minimaal 
5 minuten laat trekken zal de smaak van het aftreksel heel vol zijn. Maar ook 
van gedroogde planten kun je een lekkere thee maken. In de zomer is er vaak 
een overvloed te oogsten, het is daarom een goed idee een deel te drogen
 voor later. Vruchten bevatten meestal vrij veel vocht, ze kunnen het best gedroogd 
worden in de oven of in een voedseldroger. De smaak wordt hierdoor nog 
geconcentreerder. Thee van verse appel is heerlijk, maar gebruik
 je gedroogde stukjes appel om thee van te maken dan zal de smaak veel intenser zijn.
 Andere vruchten die je goed kunt drogen zijn bijvoorbeeld aardbeien, blauwe 
bessen en vlierbessen .Leg in de zomer een voorraadje gedroogde vruchten aan,
 zodat je je ook in de winter van zo’n smaakvolle fruitthee kunt genieten.



IJsthee

Op een warme dag is een verkoelende ijsthee van smaakvolle tuinplanten 
een traktatie. Maak eerst een sterk aftreksel van soorten met een volle smaak.
 Geschikt zijn bijvoorbeeld munt, blad van zwarte bes (Ribes nigrum) en aardbei,
 vlierbloesem, dropplant (Monarda), aardbeien en blauwe bessen. De thee mag drie
 keer zo sterk zijn als normaal. Zoet de thee met honing of Stevia. Giet de iets
 afgekoelde thee in een glas dat gevuld is met ijsblokken. Door de schokreactie
 tussen heet en koud blijven de geur en de smaak optimaal behouden.




De lekkerste theeplanten

Het blad van aardbei, braam, framboos, zwarte bes en moerasspirea
 (Filipendula ulmaria) is heel geschikt als basis voor een mengsel. De bladeren 
van citroenverbena (Aloysia), citroenmelisse (Melissa), citroengras 
(Cymbopogon) en citroengeranium (Pelargonium graveolens) smaken fris naar citroen.
 Bij munt,steentijm (Calamintha) en bergmunt (Pycnanthemum) hebben de bladeren 
een sterke pepermuntsmaak. Heel intense, kruidige smaken vind je bij basilicum 
(Ocimum), tijm, rozemarijn, lavendel, Afrikaantje (Tagetes), salie en venkel.
 Roomse kervel (Myrrhis) en Azteeks zoetkruid (Lippia) zijn heel zoet. Zeer
 aromatisch is ook de bergamotplant (Monarda), de smaak doet denken aan de
 beroemde Earl Grey thee. Gebruik korenbloem, goudsbloem en rozenblaadjes
 om een mengsel kleur te geven.


In mei 2016 is mijn nieuwe boek uitgekomen  over dit onderwerp
 bij Forte Uitgeverij. Het boek kun je bij elke boekhandel bestellen of 
via bol.com